BLOG
jegyzőknek informatikáról közérthetően Jegyzőként csatlakozzon a Dokumentumtár Facebook oldalához, hogy ne maradjon le a legfrissebb informatikai postjainkról!

Ezúton tájékoztatom, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (továbbiakban: E-ügyintézési tv.) rendelkezéseinek megfelelően az elektronikus ügyintézés bevezetésével kapcsolatos első határidő a felkészülési ütemterv leadására rövidesen lejár. Csatlakozzon még ma kedvezményesen IDE kattintva!

 Több jegyzőtől érkezett kérdés azzal kapcsolatban, hogy az információátadási szabályzatot is el kell-e készíteni. Ezzel kapcsolatban az E-ügyintézési tv. az alábbiak szerint rendelkezik:

40. Információátadási szabályzat és megállapodás

65. § (1) Az együttműködő szerv információátadási szabályzatot fogad el, és azt az információátadási szolgáltatás nyújtásának megkezdését megelőzően legalább 15 nappal közzéteszi, valamint megküldi elektronikus úton a Felügyeletnek.

109. § (1) Az együttműködő szervek 2018. január 1-től kötelesek az e törvény szerinti informatikai együttműködésre.

(2) Az együttműködő szerv az informatikai együttműködést  az információátadási szabályzat Felügyeletnek való megküldésével és közzétételével  2018. január 1. előtt is vállalhatja.

(3) Az együttműködő szervek az információátadási szabályzataikat 2017. július 1-ig kötelesek előkészíteni és a Felügyeletnek véleményezés céljából megküldeni.

Az információátadási szabályzatot - értelmezésünk szerint - tehát egy tervezet formájában kell megküldeni a Felügyeletnek véleményezésre, a végleges szabályzatot a szolgáltatás megkezdése előtt, azaz legkésőbb 2017. december 15-ig kell közzétenni és a Felügyeletnek megküldeni. Az Ütemtervet megrendelő önkormányzatokat egy ilyen, véleményezésre benyújtható tervezettel  is ellátjuk.

A fentieknek megfelelően nemcsak a testre szabott FELKÉSZÜLÉSI ÜTEMTERVET készítjük el, hanem határidőre az INFORMÁCIÓÁTADÁSI SZABÁLYZAT TERVEZET mintát is megküldjük Önnek.

Amennyiben a kötelezettségnek eleget kíván tenni, a mai napon utoljára kedvezményesen tud csatlakozni az OKOS Önkormányzat Akadámiához, ahol a jegyzők közösségének támogatásával kívánunk megoldást találni az elektronikus ügyintézést érintő feladatokra.

Csatlakozzon még ma kedvezményesen IDE kattintva!

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (továbbiakban: E-ügyintézési tv.) rendelkezéseinek megfelelően az elektronikus ügyintézés feladatait az adott önkormányzat polgármesteri hivatala, vagy a közös önkormányzati hivatal fogja ellátni. Az ütemtervben meghatározandó tevékenységek döntő része is a Hivatalban fog zajlani, az önkormányzat csak egyes döntési és tájékoztatási feladatoknál lesz érintett. Az ütemterv ennek megfelelően nagyobb részt hivatali feladatokat határoz meg, összeállításához és a feladatok támogatásához olyan szakértőket kell választani, akik mind jogszabályi mind közigazgatási, mind informatikai területen mélyreható tapasztalatokkal rendelkeznek.

Az OKOS Önkormányzat Akadámia 3 szakértője biztosítja a kötelező elektronikus ügyintézésre való átállás szakszerűségét és kockázatmentes támogatását.

Dr. Gyergyák Ferenc

igazgatásszervező, jogász, szabályozási (kodifikációs) szakjogász, címzetes egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar), mesteroktató (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar)
Rendszeresen publikál, számos cikk, könyv szerzője, társszerzője. Harmincöt évet dolgozott a közigazgatásban. 2003-2016 között a Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége (KÖZSZÖV) főtitkára. 2016. szeptember 1-jétől a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára.

Varga János

mérnök-közgazdász, rendszerszervező
Több mint 20 év gyakorlattal rendelkezik önkormányzati informatikai projektek vezetésében. Jelenleg az Okos Magyarországért Civil Társaság ügyvezetőjeként projektvezetési tanácsadással foglalkozik.

Balatoni Péter

mérnök informatikus, rendszerszervező
A Dokumentumtár.hu alapítója. Az Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia rendszeres előadója. 17 éve dolgozik országos hatáskörű szervek, önkormányzati hivatalok, jogszabályból eredő informatikai feladatainak támogatásában.

A NYUGODT DÖNTÉS GARANCIÁVAL biztosra mehet, hiszen 100% pénzvisszafizetési garanciát biztosítunk a teljesítést követő 10 napon belül.  

Tekintse meg, milyen előnyöket kínál Önnek az OKOS Önkormányzat Akadémia a felkészülési ütemterv szakszerű elkészítésén túl és jelezze csatlakozási szándékát 2017. június 21-ig kedvezményesen. 

 

 

A DOKUMENTUMTÁR.HU és az OKOS Magyarországért Civil Társaság közreműködésével.

Dr. Gyergyák Ferenc nyújt tájékoztatást az OKOS Önkormányzat Akadémia céljairól.
Részletekért kattintson ide!

2017 május 25-én (csütörtökön) szakmai napon vettünk részt a Hotel Millennium konferenciatermében az E-közigazgatás témakörben.

A Magyar Birtokvédelmi Szövetség weboldala: http://mabiv.hu 

 

Az Új Magyar Közigazgatás márciusi számában a kötelező elektronikus nyomtatványok apropóján írunk a jegyzőket érintő feladatok összetettségéről.

A bíróságokkal történő, jogszabály által előírt elektronikus kapcsolattartás érdekében a hivatalok kötelesek elkészíteni és honlapjukon elhelyezni a K01 és P26 jelű űrlapokat, lehetővé téve az ügyfelek számára azok elektronikus kitöltését és továbbítását a Hivatali Kapuba.

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló 2009. évi LII. törvény megalkotása mögött az volt az alapvető szándék, hogy minden kormányzati elektronikus ügyintézés egy központi rendszerre épülve működjön, így gyorsítva meg az ügyintézés menetét.

 

Az információs társadalom szószerkezet az 1960-as évek japán társadalomtudományában bukkant fel először, egy olyan társadalom definíciójaként, amely a tudás körül szervezi magát, és az információt használva gazdasági erőforrásként egy új civilizációs minőséget hoz létre.

A jegyzők egyre több olyan feladat koordinálásával találják szembe magukat - gondoljunk itt a jelenleg futó önkormányzati ASP pályázatokra és bevezetésekre -, melynek van informatikai vonatkozása, illetve a feladatot magát nemcsak szakmai, közigazgatási szempontból, hanem informatikai szempontból is át kell látni.